Oleje pre tvoje zdravie

28. ledna 2015 v 18:32 | Style13 |  TOP!
Olej. Je nielen skvelým pomocníkom v kuchyni ale zároveň je právom nazývaný tekuté zdravie. Ktorý olej je pre teba najlepší? Prinášame ti zoznam olejov, ktoré by ti nemali v kuchyni chýbať. Ktoré sú teda oleje pre tvoje zdravie?


Kokosový olej

  • zdroj nenasýtených mastných kyselín
  • skvelé využitie v domácich maskách aj v kúpeľni
  • vynikajúci pre suchú pokožku
  • je vo forme rafinovanej a nerafinovanej, rafinovaný slúži na vyprážanie
  • má nulový cholesterol
  • antibakteriálne účinky
  • protiplesňové účinky
  • slúži aj po opaľovaní
  • vhodný pri redukcii váhy
  • spomaľuje starnutie buniek

Využitie v kuchyni: nahradí maslo v dezerte, vynikajúci v thajskej kuchyni.
Oleje pre tvoje zdravie

Sezamový olej

  • predlžuje život
  • zlepšuje kvalitu života
  • množstvo vitamínu E a B
  • regeneruje organizmus
  • prostriedok proti depresii
  • slúži na zlepšenie pamäti
  • zrelaxuje telo
  • pomáha pri liečbe suchého kašla
  • predchádza vzniku osteoporózy
Využitie v kuchyni: dodá jedlám sýtosť, dá sa krátko tepelne upravovať, vhodný na restovanie jedál a kuracie recepty, exotickú kuchyňu.

Tekvicový olej

  • proti štiepeniu nechtov
  • posilňuje rast vlasov
  • pomáha pri ochoreniach prostaty
  • zlepšuje stav pokožky
  • zlepšuje kvalitu ciev
  • zvyšuje pamäť a koncentráciu
  • bojuje proti nervozite a podráždenosti
  • predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam
Využitie v kuchyni: vhodný pre studenú kuchyňu, na prípravu dresingov, dochutenie polievok.

Arašidový olej

  • pôsobí pri nespavosti
  • má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín
  • obsahuje kyselinu listovú
  • dodá pocit sýtosti
  • zdroj vitamínu E
Využitie v kuchyni: vhodný na vyprážanie aj do zálievok, vynikajúci do čínskej kuchyne.

Ľanový olej

  • protirakovinový zázrak
  • regeneruje svalstvo
  • posilňuje imunitu
  • bojuje proti plesniam
  • znižuje krvný tlak
  • pomáha pri problémoch s obličkami
  • zlepšuje telesnú vitalitu
Využitie v kuchyni: výborne sa hodí do studenej kuchyne, na dochutenie rýb.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama